söndag 29 november 2015

Huller om buller meningar år 1

 
För att göra eleverna uppmärksamma på hur en mening är uppbyggd med stor bokstav och punkt, samt rätt ordföljd, är ett bra tips att laborera med huller-om-buller meningar. Först skrev jag en mening på tavlan i fel ordning och eleverna fick två och två studera den och säga vad som var knasigt.

 
Snabbt kom några på att ordet med punkten efter skulle vara sist. Sen kom de efterhand på, hur hela meningen skulle vara.
 
Därefter fick alla var sin mening som de skulle läsa och sedan klippa isär och lägga i rätt ordning. De sitter två och två och fick diskutera med varandra och jämföra sina svar. Sen gick vi igenom elevernas svar. Vi gjorde en mening i taget och eleverna skrev ner dem i skrivboken.
 
  • På detta sätt får eleverna, där de flesta håller på att ljuda ihop bokstäver och ord verkligen träna på att läsa orden, utan att kunna förutsätta i vilken ordning orden skulle komma.
  • De görs uppmärksamma på stor bokstav och punkt i meningar.
  • De får träna på den rätta ordföljden, vilket är speciellt bra för s v a eleverna.
  • Vi tränade också på intonation, hur meningen hade låtit om det varit en fråga eller om det är ett påstående, det är ganska stor skillnad.
  • Eleverna fick också skrivträning i och med att de skrev ner meningarna.
 
 
Några av er känner kanske igen meningarna från Den magiska kulan, som vi har som läslära. Den lärarhandledningen kan jag varmt rekommendera, det finns en hel del bra tips och den har även ett andraspråksperspektiv på uppgifterna.
 
Ha det fint!
/ Jenny
 

måndag 23 november 2015

Checklista för ett språkutvecklande arbetssätt

• Finns tydliga lärandemål för både innehåll och språk?

• Är uppgifter och innehåll kognitivt utmanande?

• Går upplägget från det konkreta mot det abstrakta?

• Är innehåll och begrepp anpassade till elevernas språknivå? Förklaras de tydligt?

• Knyts begreppen till elevernas vardagsspråk och egna erfarenheter?

• Genomförs undervisningen så att kognitivt utmanande uppgifter kombineras med stöttning?

• Får eleverna möjlighet att muntligt bearbeta innehållet?

• Får eleverna möjlighet att skriftligt bearbeta innehållet?

• Ges goda möjligheter till interaktion och utvecklande samtal? (Parvis, smågrupper, lärare-elev, helklass)

• Stöttas eleverna vid läsning av texter innan, under och efter läsningen?

• Stöttas eleverna när de skriver genom att läraren visar modelltexter och leder gemensamt skrivande?

• Modelleras och uppmärksammas skolspråk och ämnesspråk?

• Synliggörs språkliga drag, som till exempel olika texttypers kännetecken och innehåll?

• Finns modeller för hur förmågor, till exempel analysförmåga ska utvecklas?

• Kopplas innehåll till målen? Utvärderas detta? Får eleverna reflektera över vad de har lärt sig? Hur de har lärt sig?

http://www.skolverket.se/laroplaner-amnen-och-kurser/grundskoleutbildning/diskutera-och-utveckla/sprakutvecklande-arbetssatt

Den här gedigna listan finns att läsa på Skolverkets hemsida, om du söker på språkutvecklande arbete. Det kan kanske kännas överväldigande att läsa alla dessa punkter i ett svep och börja tänka på sin egen undervisning. Oj, oj gör jag allt detta? eller kanske hälften? Vad gjorde jag idag? Men när jag tänker efter så, ja, jag tycker faktiskt att jag kan skriva under på flera punkter, det kan säkert du med.

Jag tänker att detta är ju mycket bra frågor att använda i sitt arbetslag som diskussionsunderlag när man ska lägga upp en planering av ett tema eller ämne, eller använda som utvecklingsfrågor att arbeta med över tid. Ta några frågor åt gången och djupdyka i och utveckla tillsammans. Det kollegiala lärandet är ju bland de bästa "utvecklingsformerna".


Den här matrisen ( Pauline Gibbons ) finns också under samma flik på Skolverkets hemsida och den har jag kikat på när jag gjorde min senaste s v a planering. Matrisformen tilltalar mig med de enkla rubrikerna som verkligen gör så att man får med alla moment för att få en varierad och språkutvecklande undervisning. Tack, Skolverket!



Ha det fint!
/ Jenny

tisdag 17 november 2015

Prepositioner med hjälp av kameran


I min s v a planering har jag skrivit in momentet prepositioner. Hur ska vi göra det lite roligare? tänkte jag och tog fram lite lego och mobilkameran. Min s v a grupp i åk tre fick ta bilder på legogubbarna i olika positioner. Efter samtal om vad det heter i en en muntlig övning, så fick mina s  v a grupper i åk 2 och 3 i uppgift att skriva till bilderna som jag hade printat ut. Det skulle bli en historia till bilderna, med krav att få med prepositionerna



Det är alltid lite roligare när man varit med och arbetat fram bilder själv och lego tycker nästan alla i den här åldersgruppen om. Många blev riktigt motiverade och tyckte det var kul att skriva till bilderna. Någon elev var lite osäker på att skriva en historia och ville helst skriva "säkra" meningar som liknade varandra men, de allra flesta skrev lite mer fantasifullt och det blev roliga historier som de nästan inte ville avsluta.

Vi övade oss på:
- muntlig framställning, när vi samtalade om prepositionerna med hjälp av legot.
- prepositionsbegreppen
- skriva meningar
- skriva text där ord och bild samverkar
- skriva text med röd tråd

Kameran är ju verkligen bra att använda i undervisningen för dokumentation och annat. Vi har satsat på i - pads på vår skola och där har man ju allt i ett ; )

Ha det fint!

/ Jenny




måndag 9 november 2015

Att skriva egna sagor med fyrarutan, i den narrativa genren


Tidigare har jag berättat om att vi startat upp sagoarbetet i årskurs 1. Sammanfattningsvis har vi hittills denna termin:

- Skrivit en saga i veckan där eleverna har berättat och fröken skrivit ned meningarna, i  sann LTG anda.
- Analyserat två kända sagor med hjälp av fyrarutan. Se tidigare inlägg om att analysera en saga.

Förra veckan kom vi fram till att skriva egna sagor i Fyrarutan. Den skulle handla om bokstavsdjuret denna vecka: En igelkott. Vi började med att prata om vad man ska skriva i varje ruta.

Inledning: Vem sagan handlar om? Var utspelar sig sagan? ( person- och miljöbeskrivning )
Problem: Problem eller sagans händelse. Vad händer?
Lösning: Hur löstes det?
Avslutning: En avslutning. ( Här blev det denna gång mycket fika av någon anledning: )




Jag tyckte att det gick riktigt bra! Det är lättare för eleverna att ha en struktur att gå efter, vilket Fyrarutan ger. De fick en mall att följa och de lär sig hur en saga är uppbyggd. I åk ett får vi hjälpa eleverna att skriva enkla meningar men allt eftersom kommer vi att bygga ut det hela ännu mer och även prata om sambandsord och fraser som: Det var en gång..plötsligt..därefter...slutligen...till sist. Däremot får man lägga lite mer tid på sagoskrivandet. Vi arbetade med detta ca 2 X 40 min.

För många år sedan när jag var i början av min karriätr lät jag eleverna skriva fritt och det kan man ju också göra men då blir resultatet mycket mer varierat. Några skriver okej redan från början medan andra bara orkar skriva någon rad. 

Fyrarutan ger eleverna strukturerad hjälp i sin skrivning!

Ha det fint/
Jenny






torsdag 5 november 2015

Öka ordförrådet med Ordlådan


Här är den: Min ordlåda. Här samlar jag ordkort i olika kategorier ( i svenska som andraspråk ) som vi för tillfället arbetar med. Som en inledning på en lektion eller som en frågelek kan vi under skoldagen dra ett eller flera kort och exempelvis placera in ordet på rätt plats på Huset. Eleverna brukar tycka att det är kul! I alla fall när man arbetar med yngre åldrar är det ju tacksamt att man använda sig av leken. I bland blir jag lite förvånad över att det kan vara så spännande med att dra ett kort? Överraskningsmomentet ska vi inte underskatta ; )



Så här kan det se ut då. Sen repeterar vi orden högt tillsammans i talkör. Vitsen med talkör är ju att alla vågar säga orden högt oavsett om man uttalat det rätt eller inte, och så hör man varandra, och det rätta uttalet, och säger det till sist rätt själv. Man behöver repetera för att bli säker och befästa det nya.

Därefter kan vi dra ett kort och så ska man istället beskriva ordet med några meningar. T ex ..det är brunt, det sitter högst upp på huset, det kommer rök ur den..vad är det? Det här är också en uppskattad ordlek som de gärna gör flera varv. 

Det gör jag också i årskurs ett fast oftast med ordbilderna som man brukar arbeta med i samband med veckans bokstav.

Ha det fint!
/ Jenny

tisdag 3 november 2015

Huset - fortsättning i hallen


                                                

Tidigare har jag berättat om hur jag och eleverna i min s v a grupp arbetat med Mitt rum ( år 2-3 ). Nu har vi gått vidare i Huset och arbetar med Hallen. Vi började med att läsa i en bok som heter "Ett skepp kommer lastat" och så diskuterade vi vad en hall är och vad som finns där och hur vi skulle vilja ha det i vår egen hall. Jag gjorde också ett papper med lite Ikeautklipp.( Mycket bra tips, att använda ikeakatalogen! )


( hoppas texten syns ovan? )

Efter samtal i grupp fick de börja rita sin egen hall. Alla kunde klippa ut bilder ur ikeabladet och så fick de rita några saker som de skulle ha med. De fick sen skriva på skrivmallen jag hade gjort i ordning. Där stod också vad de skulle skriva om, vilka ord de skulle ha med och några extraord la jag också till. När de ritat och skrivit skulle de renskriva sin text. 

I skrivmallen gör jag "börjor" som eleverna får skriva fortsättningar på. På så vis blir det lättare att skriva, de får en färdig start och så lär de sig dessa "börjor" som begrepp och sambandsord. Eftersom att de renskriver texten får de dessutom extra träning när de skriver av hela texten. Se tidigare inlägg om skrivmallar där jag refererar till litteratur. Men enligt Hajer & Meestringa är det speciellt viktigt med mycket tal- och skriftproduktion för elever med begränsad språkfärdighet. Språket är ju ett avgörande verktyg för att länka samman det eleverna kan med ny kunskap. ( Hajer & Meestringa, Språkinriktad undervisning )

Till sist ska de öva på sin text och redovisa den för gruppen muntligt. Då är det viktigt att de får träna mycket. Först läsa tyst själv, sedan för varandra två och två och ge respons och slutligen självständigt för gruppen. 

                                              


En enklare variant för tvåorna. Den här ska renskrivas nästa gång.


Nu hänger de samlade arbetsbladen med fina teckningar på min anslagstavla. För att öva på nya "glosor" har jag en ordlåda. Den ska jag visa snart. Ljusslingan kom upp idag : ) Och det tunna armeringsjärnet i koppar köpte jag på Happy Homes. 

Fortsättning följer.

Hälsningar!