torsdag 5 november 2015

Öka ordförrådet med Ordlådan


Här är den: Min ordlåda. Här samlar jag ordkort i olika kategorier ( i svenska som andraspråk ) som vi för tillfället arbetar med. Som en inledning på en lektion eller som en frågelek kan vi under skoldagen dra ett eller flera kort och exempelvis placera in ordet på rätt plats på Huset. Eleverna brukar tycka att det är kul! I alla fall när man arbetar med yngre åldrar är det ju tacksamt att man använda sig av leken. I bland blir jag lite förvånad över att det kan vara så spännande med att dra ett kort? Överraskningsmomentet ska vi inte underskatta ; )



Så här kan det se ut då. Sen repeterar vi orden högt tillsammans i talkör. Vitsen med talkör är ju att alla vågar säga orden högt oavsett om man uttalat det rätt eller inte, och så hör man varandra, och det rätta uttalet, och säger det till sist rätt själv. Man behöver repetera för att bli säker och befästa det nya.

Därefter kan vi dra ett kort och så ska man istället beskriva ordet med några meningar. T ex ..det är brunt, det sitter högst upp på huset, det kommer rök ur den..vad är det? Det här är också en uppskattad ordlek som de gärna gör flera varv. 

Det gör jag också i årskurs ett fast oftast med ordbilderna som man brukar arbeta med i samband med veckans bokstav.

Ha det fint!
/ Jenny

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar