onsdag 14 oktober 2015

Att arbeta med genrer genom Huset


Här ser ni "mitt" hus. Alla som kommer in till mig och har svenska som andraspråk får flytta in här. Alla kommer att få varsin lägenhet/rum och syftet är att arbeta med olika genrer, till en början med den beskrivande genom att beskriva vardagsord som avhandlar allt som finns i ett hus och runt i kring. Vi kommer att hålla på med detta under hela året då och då så mycket kan komma in under denna rubrik. Kanske vi måste skriva ett recept på en kaka, eller en instruktion till något, då blir det den instruerande vi jobbar med.



Till att börja med har alla fått vara med och rösta på vilken färg huset ska vara. Rött vann. Vi hann prata om att vi lever i en demokrati och att det är så här man gör då, röstar. Sen får man foga sig i valresultatet... Därefter började det roliga arbetet med att rita/klippa/klistra ihop sina rum. Nu fick jag praktisk användning för mina inredningsmagasin. Eleverna fick välja och klippa ut och låta fantasin flöda. En lista hade jag också satt ihop på vad som måste finnas med i rummet. ( Bilder kommer snart på detta! )

Jag har tagit fram en skrivmall för eleverna när de ska beskriva sitt rum. Så här blev den. Vi gick igenom den ganska noga först, jag förstorade upp den på en A3 och eleverna gav förslag som jag skrev innan de fick börja med sina egna.


Jag har tidigare skrivit om vad några författare säger om skrivmallar. ( B la nedanstående text. Läs mitt förra inlägg om du vill läsa mer om det ) 

Vad säger forskarna om detta med skrivmallar?
Skrivmallar är riktade och strukturerade skrivuppgifter med inledningar som sätter igång elevernas skrivproduktion. Skrivmallar är utmärkta verktyg när eleverna ska tänka produktivt och sätta ord på sina tankar. Syftet är att rikta elevernas skrivande i en viss riktning. 
Genom att använda metoden i olika sammanhang lär de sig förstå de specifika genrekrav som ställs i olika skolsituationer. (ur Hajer & Meestringa Språkinriktad undervisning )

Fortsättning följer med Huset.
/Jenny

2 kommentarer:

  1. Vill gärna veta mer om ditt arbete med Huset- nyfiken på listan som du skriver om ovan, gärna också exempel på elevernas rum (så bra att kunna ge lite exempel!)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Petra!
      Jag hade gjort en skrivmall med saker, med en möbellista som de skulle ha med. I ett inlägg om just hallen finns ett elevexempel med. (under etiketten genrepedagogik)De fick leta bilder ur en ikeakatalog, men sen förenklade jag och kopierade upp lite sidor som de fick klippa ut. Sen skrev de på mallen och renskrev.. De fick göra en uppgift om sitt eget rum, om hallen, om köket. Men det har jag nog inte med här på bloggen. Hoppas jag kunde vara till hjälp!

      Radera