tisdag 12 januari 2016

Nytt bedömningsstöd i svenska/svenska som andraspråk

Hej och välkommen till vårterminen 2016!



Har satt mig in i Skolverkets nya bedömningsstöd i SV/SVA för år 1-3 och blir glad av det jag läser och tänker att detta blir användbart som ett stöd i min bedömning av var eleverna befinner sig i sin läs- och skrivutveckling. Ett bra material som kan användas i undervisningen, både på ett formativt men också summativt sätt. Man har utgått från Nya Språket lyfter och benat upp kraven på A, B och C nivå med elevuppgifter på varje nivå.

A-nivån ska eleverna kunna bokstäverna och bokstavsljuden, det finns också enstaka ord och en enkel text att läsa.
B-nivån finns det en text att läsa.
C-nivån finns två texter, en berättande och en beskrivande text. Till samtliga finns det tydliga instruktioner och syfte med uppgifterna.

Bra också med tydliga riktmärken om när eleven bör befinna sig på olika nivåer:
  • I slutet av årskurs 1 bör eleven ha uppnått avstämning A samt ungefär 1/3 av punkterna i avstämning B, valfritt vilka punkter.
  • I slutet av årskurs 2 bör en elev ha uppnått B-nivån samt ungefär en 1/3 av punkterna på C-nivån.
  • För årskurs 3 gäller att avstämning C motsvarar kunskapskraven för årskursen men att det är önskvärt att undervisningen siktar mot avstämningarna D-E i Nya Språket lyfter.

I lärarinformationen står också en begreppslista på vad man menar med t ex ortografisk helordsläsning. Bra för nya lärare eller för den glömske..; ) I Skriva-delen finns analyser av elevtexter för varje nivå, som är så intressant att läsa. Några var riktigt underhållande: ) Man kan också gå in på Skolverkets hemsida och lyssna på elevuppläsningar.


Ja, sammanfattningsvis får materialet tummen upp! För oss som gjort nationella prov så är detta ett liknande upplägg, skulle jag säga.Från 1 juli 2016 är detta material obligatoriskt och ett kunskapskrav i läsförståelse för åk 1 börjar också gälla då. Det kommer att publiceras under våren på Skolverkets hemsida. Möjligtvis skulle man kunna önska sig ytterligare en uppgift på varje nivå för att helt enkelt få ett bonusmaterial. Materialet finns i dag så vitt jag vet, endast på Skolverkets Bedömningsportal dit man måste få en inloggningskod via rektor. Så skaffa det om du inte har det redan... 

Med hopp om en inspirerande vårtermin!

/ Jenny




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar