måndag 7 december 2015

Vanten - språkutvecklande arbete i svenska som andraspråk, åk 3


I min svenska som andraspråksgrupp i trean ville jag göra ett arbete som omfattade momenten tala, läsa, skriva, för att få ett varierat, språkutvecklande arbetssätt där eleven får öva på flera moment och med en många repetitioner. Ett annat mål var att börja arbeta mer aktivt med våra i - pads genom att renskriva arbeten på dem. Ett tredje mål var kunna berätta en saga med röd tråd, d v s med en början, en mitten och ett slut

Vi började med att jag högt läste en välkänd saga som heter Vanten. En av mina vinterfavoriter. Eleverna fick följa med i texten framför sig. Sen fick de två och två läsa sagan högt för varandra och vi pratade om vad den handlade om och vad som hände i början, mitten och i slutet och repeterade den ihop, samt redde ut oklara begrepp.Vi hade också lite roliga samtal om själva innehållet: Kan man få in så många djur i en vante? Hur låter hoppande steg? Hur låter smygande steg? 

Lektion två fick eleverna klippa ut bilder ur sagan. Två från början och slutet och så ett par från mitten av sagan. Dessa fick de lägga upp i rätt ordning och berätta högt för mig/varandra innan de klistrade in dem och började skriva till sina bilder. Även här skulle de tala om vad som hände i början, mitten och i slutet. Detta för att de ska lära sig storyn i sagan och komma ihåg den.

Jag försökte peppa dem till att skriva med egna ord det de kommer ihåg av sagan när de ser bilderna. Men jag har överseende med att de som inte har kommit så långt i sin språkutveckling kan tycka att detta är jättesvårt och då fick de titta på och "skriva av" delar av texten. 



Lektion tre. Nu skrev alla ned sagan, de rättade den och de läste upp sina varianter på berättelserna i s v a-gruppen. Flera skrev lite varierade, roliga historier! 

Nu har vi kommit till att redovisa sagan tillsammans för klassen. De ska få berätta var sin del av sagan. Vi har bestämt vem som ska säga vad och som skriv/it övning ska de nu skriva ned sin del på i - pad. Jag har förstorat upp bilderna till sagan som de ska ha med i redovisningen.

I detta arbete har jag kikat på Checklistan för ett språkutvecklande arbete som jag skrivit om i mitt förra inlägg. Dessa punkter kunde jag sätta "check" på: Eleverna får...

  • ...möjlighet att muntligt bearbeta innehållet genom parprat, och samtal i gruppen.
  • ...möjlighet att bearbeta det skriftligt, de skrev sagan för hand och på i - pad.
  • ...har getts möjligheter till interaktion och utvecklande samtal genom gruppsamtal, parsamtal, elev-lärare. De har berättat sagan högt för varandra och snart för hela sin klass.
  • ...stöttning genom bearbetning av textens innehåll före, under och efter läsningen. Vi har rättat texter tillsammans, stavning och ordföljd.
  • ...lära sig några av sagans typiska kännetecken, uppbyggnad och innehåll, när eleverna fick öva på den röda tråden muntligt.

Snart är det dags för redovisningsdagen, som jag skriver och berättar om när det är klart. Innan jullovet i alla fall ; )

Ha det bra!
/ Jenny

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar