måndag 28 november 2016

Att utveckla språket med hjälp av ipad


Jag har mer och mer börjat använda mig av ipad när jag arbetar med våra nyanlända med syfte att utveckla språket. Det är ett utmärkt sätt att öva uttal, meningsbyggnad och ordförråd. De barn jag har arbetat med på det här sättet är verkligen i början av sin svenska språkutveckling och behöver ganska mycket stöd.

När eleverna kommer in från rasten exempelvis, eller på måndagen när de vill berätta något om sin helg, då får de berätta högt för gruppen. Tillsammans formulerar vi hänsynsfullt om deras meningar, så att det blir korrekt svenska, och därefter läser vi dessa högt.

Nästa steg är att de helt enkelt får skriva sina respektive meningar på ipaden. Då använder vi oss av Skolstil, och det fiffiga med den är ju att det finns talsyntes som dels säger alla ljud när de skriver och dels läser upp hela den skrivna texten. Toppen! Det blir ytterligare en repetition av det sagda/nedskrivna. Och så är det en helt annan röst än deras egen, eller frökens..

Ett enkelt och funktionellt sätt där man utgår från elevernas vardagsspråk, vilket engagerar dem. Samtidigt som man utvecklar språket utvecklas också ordförrådet. Eleverna får både prata, skriva och läsa, vilket  kännetecknar ett språkutvecklande arbetssätt.

Ha det bra!
Jenny

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar