söndag 10 mars 2024

Testat Körlings läslusttips: Läsintresse, sammanfatta, skriva korrekt!

Olika sätt att presentera en bok

Vi är inspirerade av Körlings bok "Läslusten i skolan" och hennes tips om hur man ökar läslusten, motivationen och därmed också läsförmågan i skolan.
I min grupp med en år 6 arbetar vi med boken "Jag är Zlatan".
 
Vi inleder lektionen med en stunds gemensam högläsning ur boken, vi pratar om bokens innehåll, nya ord eller någon mening som vi inte förstår. Efter det får eleverna läsa tyst på egen hand ett visst antal sidor. När eleverna har läst får de sammanfatta kapitlen på så sätt att de ska ta ut och skriva av ett stycke ur början, mitten och slutet. Det är viktigt att skriva av korrekt, titta på hur meningarna är skrivna, och kolla interpunktionen. 
Vi avslutar med att eleverna läser upp vad de valt, motiverar varför de tycker att det sammanfattar texten. Vi diskuterar och argumenterar. Körling menar i sin bok "Väck läslusten i skolan" på sid 147 att: Elever tycker om att skriva av, det är tryggt att göra det. Men här kan jag också se nyttan med att göra detta. Här tränas stavning, handstil, källgranskning. Eleverna behöver vara källtrogna och därför jämföra sina meningar med originalet. 

Det finns många fler bra tips som verkligen ökar läsglädjen! Och därmed också kvalitén på undervisningen. Testa vetja!



 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar