söndag 24 mars 2024

Första lektionerna med nyanlända elever


Häromveckan fick vi nyanlända elever på skolan, helt nya för svenska språket. Det är alltid en utmaning men också mycket roligt och spännande. Vi jobbade med boken Briljant, som har ett lätt vardagsspråk och upprepar meningar och ord. Vi började med att lyssna på texten, säga efter i kör och skriva upp ord från bilden. Vi läser flera gånger, de säger efter mig i kör. Körläsning är optimalt för då vågar man säga efter när inte bara den egna rösten hörs. 
För att bearbeta orden och minnas får eleverna aktivera sig med klippta meningar som de ska para ihop. 
Till sist får de skriva av hela texten. Nästa lektion börjar vi med att repetera det vi gjorde sist innan vi börjar med nytt.
Nedan bilder från ett par lektioner.






 





torsdag 14 mars 2024

Skriva gemensam berättelse, öva uttal och leta verb i preteritum




I min Svagrupp i år 5 har vi jobbat med genren berättande text. Vi har bildserier som eleverna först får lägga ut och prata om, vad de ser och vad som händer. De behöver prata med varandra och komma överens om en gemensam berättelse. Sedan berättar de den för mig ett varv till för att öva på språket och uttal. Sen skriver vi ner allt. Jag skriver på tavlan vad eleverna säger och så rättar jag till meningarna så att de blir någorlunda korrekta. Eleverna skriver av i sina skrivböcker. 

Det blir bra! Sen högläser vi och nu fick de leta efter verb i preteritum och så pratar vi om att det är så det ska vara (allt som oftast)i en berättande text. 

Ha det fint!



 

söndag 10 mars 2024

Testat Körlings läslusttips: Läsintresse, sammanfatta, skriva korrekt!

Olika sätt att presentera en bok

Vi är inspirerade av Körlings bok "Läslusten i skolan" och hennes tips om hur man ökar läslusten, motivationen och därmed också läsförmågan i skolan.
I min grupp med en år 6 arbetar vi med boken "Jag är Zlatan".
 
Vi inleder lektionen med en stunds gemensam högläsning ur boken, vi pratar om bokens innehåll, nya ord eller någon mening som vi inte förstår. Efter det får eleverna läsa tyst på egen hand ett visst antal sidor. När eleverna har läst får de sammanfatta kapitlen på så sätt att de ska ta ut och skriva av ett stycke ur början, mitten och slutet. Det är viktigt att skriva av korrekt, titta på hur meningarna är skrivna, och kolla interpunktionen. 
Vi avslutar med att eleverna läser upp vad de valt, motiverar varför de tycker att det sammanfattar texten. Vi diskuterar och argumenterar. Körling menar i sin bok "Väck läslusten i skolan" på sid 147 att: Elever tycker om att skriva av, det är tryggt att göra det. Men här kan jag också se nyttan med att göra detta. Här tränas stavning, handstil, källgranskning. Eleverna behöver vara källtrogna och därför jämföra sina meningar med originalet. 

Det finns många fler bra tips som verkligen ökar läsglädjen! Och därmed också kvalitén på undervisningen. Testa vetja!