tisdag 15 maj 2018

Den argumenterande genren i åk två - ett jobb efter cirkelmodellen

Äntligen vår här uppe i norr!

I tvåan jag arbetar i, har vi pratat om årstider och speciellt om våren. Vi kom då in på vad som skiljer våra olika årstider åt - och att vi här uppe i Norden har fyra årstider. Så är det ju inte överallt i världen. Sedan pratade vi om vilken årstid vi föredrar och eleverna fick göra en handuppräckning, medan de blundade. Och så fick vi vips fyra årstidsgrupper! : ) I grupperna fick de sitta och diskutera vilka fördelar som "deras" årstid har. Nedan har jag gett varje grupp en skrivmall som stöttning. Den behövs för att lära sig hur en argumenterande text är uppbyggd. Alla i gruppen skriver på ett eget papper. Jag hade också visat eleverna en modelltext på en annan argumenterande text innan som vi studerade och pratade om.



Ovan ser ni skrivmallen.


Efter att de arbetat klart med skrivmallen, renskriver var och en och ritar till. Så småningom får de redovisa.


Sommaren fick flest röster.


Varje vecka skriver vi in ett eller två kunskapsmål som vi utvärderar på fredagar och denna vecka ser ni vad målet är. Målet presenteras för eleverna i början på veckan och så bearbetar vi det under veckan. På fredagar när vi reflekterar vill jag att de ska "bevisa" för mig om de uppnått målet. Det kan de göra muntligt, fast helst också skriftligt i sin loggbok. Vi använder också trafikljuset, som innebär att eleven efter en diskussion får tänka till om han/hon inte kan det alls (rött) eller är på väg (gult) att lära sig eller kan det toppenbra (grönt).

Under ser ni en plansch över den argumenterande genren. Den hänger uppe i klassrummet och där kan eleverna gå och läsa om hur en sån här text ska se ut, när de nästa gång ska skriva en.Vårt nästa steg har vi tagit idag, nu skriver vi om husdjur och eleverna får välja ett husdjur att skriva en argumenterande text om. Denna gång helt individuellt. 

  • Att arbeta språkutvecklande innebär att bearbeta stoffet på flera sätt. Att ge eleverna rätt förutsättningar genom att först presentera en modelltext i storgrupp som vi diskuterar och tar reda på mer om ämnet. 
  • Sen genom exempelvis parprat i mindre grupper där de som kan lite mer lär de som är på väg. Att ge en skrivmall hjälper alla med en tydlig struktur. Bygga upp kunskap kring den argumenterande genren.
  • Att jobba tillsammans och sedan mer och mer individuellt. Slutligen att redovisa muntligt och så börja jobba med nästa ämne - den här gången helt på egen hand som vi nu ska göra med husdjur. De får fortfarande starta med skrivmallen men gör det nu på egen hand.


Här har ni cirkelmodellen.

Bild från ASL tipsblogg, Malmö.


Ha det fint i vårvärmen!
/ Jenny

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar