torsdag 31 mars 2016

Den återgivande genren


Efter att ha bearbetat sagan om det röda äpplet genom att först ha pratat om orden i sagan, sen läst och pratat om sagan och slutligen arbetat med läsförståelse tillsammans utifrån programmet Lässugen ( Fas 1 och 2 i Cirkelmodellen ) har jag nu introducerat den återgivande genren. Jag frågade eleverna om de kunde komma ihåg äpplets väg genom sagan och det kunde de så klart!


Jag presenterade genren med dess nyckelord först, sedan, därefter, till sist för eleverna och så skrev vi en gemensam text om äpplet. Jag har en ivrig grupp som verkligen vill visa att de kan, och att de minns var äpplet har varit. Det här ser jag som fas 3 i Cirkelmodellen där man skriver en gemensam text.

Ja, det här var en introduktion och vi kommer att fortsätta arbeta med den återgivande genren på flera sätt, bland annat genom att placera en sagas bilder i rätt ordning och skriva till dem, med hjälp av nyckelorden.

Ha det fint!
/ Jenny

fredag 18 mars 2016

Sagan om det röda äpplet, Lässugen från UR, förförståelse, lässtrategier



En absolut favorit bland barnboksförfattare är Jan Lööf som bland annat skrivit den underbara Sagan om det röda äpplet. Förutom att historien är av hjärngympekaraktär där man får tänka till var äpplet är på sin väg genom sagan så är bilderna fulla av intressanta detaljer. 

                                     

Med ettorna och tvåorna i s v a började vi med att skapa förförståelse och bygga på kunskap om ord genom att varje elev får ett häfte med bilder och tomma rader i, ur sagan. Vi samtalar om sagans bilder och diskuterar vad (nästan) allting är. 

- Beskriv vad du ser på bilden. 
- Vad heter det? Vad använder man det till? 
Växthuset tyckte någon att det är bra att fika i...Och fågelholk, det är skillnad på fågelholk och fågelbo... Jag berättar sagan i stora drag för att det ska bli lite spännande och det blir en hel del ivriga samtal. Eleverna skriver ner alla ord/meningar i sitt häfte. Detta ger eleverna en förförståelse till boken, som de har nytta av då vi lyssnar på sagan. 

Sen tittar vi på ett avsnitt av den fenomenala serien Lässugen från UR. Den här gången var det Markoolio som läste Sagan om det röda äpplet. Bara en sån sak, att en annan röst läser sagan är en vinst, tycker jag. Allt för att få variation på lektionen.


Sen arbetade vi med läsförståelse genom att ställa frågor tillsammans som vi svarade på. Vart gick gubben in? Vad gjorde frukthandlaren? Varför skällde mormor på Per? Och så pratade vi om äpplets väg genom sagan. Hur många ställen hann det vara på? På så sätt har vi arbetat igenom sagan, både med ordförråd och så med sagans innehåll. Vi har övat på att skriva ord och meningar och fört samtal med varann.

På Marie Trapps blogg kan du läsa om hur man kan använda serien till att arbeta med lässtrategier i skolan. Marie Trapps blogg,om lässtrategieroch programmet Lässugen Mycket intressant!

Ha det fint!
/ Jenny

söndag 6 mars 2016

Slut på Sportlovet, läsinlärning år 1

Så är Sportlovet slut och det är dags att ta tag i en ny vecka. Jag sitter och planerar och kikar runt på olika intressanta länkar och fastnade för den här:

Bodil Jönssons föreläsning om läsinlärning i årskurs 1

För den som vill se en rolig och inspirerande föreläsning på 22 minuter där Jönsson beskriver hur hon på ett konkret och lustfyllt sätt lär barn att läsa. Hennes tydliga ramar och mål med det första året i skolan. Läsningens två faktorer, avkodning och förståelse och så hennes intensitet. Inspirerande och rolig framförallt om man är ny lärare på lågstadiet men även om man har lång erfarenhet.

Ha en bra vecka!

/ Jenny