fredag 27 oktober 2017

Så blir du en skicklig ledare i klassrummet

En halv hösttermin har gått och nästa vecka vi har en paus i arbetet med eleverna för att stanna upp, reflektera över vårt arbete, utvärdera och analysera..

Jag lyssnade precis på en intressant intervju med Marcus Samuelsson, universitetslektor i pedagogik, om vad som utmärker en skicklig ledare i klassrummet. (Skolvärlden) Om hur viktiga de första tio minuterna i klassrummet med en ny klass är. Han har undersökt vad som utmärker en skicklig ledare och det som framkommer är att de har gedigna planeringar och en väl genomtänkt undervisning. Det låter som självklart men kan ändå vara intressant att höra. Intresset för eleverna och ämnet är också signifikativt för en bra undervisning. Är jag engagerad i mitt ämne så märker eleverna det och det blir roligare för oss alla. : )

Intervjun är ca 14 minuter lång. Lyssna, för det är intressant, för dig som vill utvecklas i din yrkesroll : ) Oavsett om du arbetat länge, och får bekräftelse på hur rätt du gör eller om du är lite nyare i din lärarroll.

Här är länken: Så blir du en skicklig ledare i klassrummet.

På vår skola har vi den senaste veckan talat om hur vi skapar arbetsro. En viktig sak som vi kom fram till är vilket förhållningssätt vi har, till eleverna, oss själva och varandra. Hur bemöter vi varandra och eleverna? Det kan tyckas självklart att vi hälsar och är glada, vilket vi allt som oftast är, men på ett medvetet plan då? Tänker vi på hur viktigt det är att bygga relationer till våra elever? Att vi lär känna dem och exempelvis kan ha en kort pratstund innan vi kliver in i klassrummet? Känner vi våra elever och visar ett genuint intresse för dem är det lättare att i undervisningssituationen få dem att känna förtroende och lyssna på oss.Vi sätter upp de sociala ramar som eleverna ska följa. Har vi en bra relation till eleverna har vi lite extra"förtroendekapital" att ta av när vi ibland måste vara extra tydliga..

Så sammanfattningsvis, det här utmärker en skicklig ledare..

  • Engagerar sig i sina elever och lär känna dem, på en lagom nivå
  • Är engagerad i sina ämnen
  • Har gedigna planeringar
  • Har en väl genomtänkt undervisning
Det känns som att allt hänger ihop när man ser på det lite från ovan, och jag ser fram emot några dagars eftertanke och tid för funderingar över vad jag ska utveckla. 

Ha det fint!

/ Jenny

söndag 1 oktober 2017

Nöta avkodning med Detektiven i år 1 - laboration med bokstäver och ord


Med ettorna har vi hunnit gå igenom de första bokstäverna. Nu har vi laborerat med ordbilder, på att avkoda och att ljuda. Jag brukar använda mig av Detektiven och säger till eleverna att vi alla är  detektiver som ska leta efter ett visst ord..när vi kommer till ordet säger alla s t o p p. Här kan det ibland bli lite högljutt : ) Lite efter gammal LTG metod, som är jättebra. Eleverna gillar också att vara detektiver : ) Jag tycker att det är bra att direkt i ettan börja använda lässtrategierna, och gärna på ett lekfullt sätt.


Sen räknar vi så klart ihop hur många det var av varje..


Vid ett annat tillfälle hade jag skrivit ut meningar ur Läseboken ( Den magiska kulan ) och så fick de en mening i taget av mig som vi först la på bordet. Vi klippte sönder meningen, blandade orden och la dem sen i rätt ordning. Även här ljudade vi när vi inte direkt såg vad det stod. Ibland kan det vara knepigt för dem som ännu inte har knäckt koden. Därför tog jag (nästan) likadana meningar för att få repetition och att nöta.

Ja, så här brukar jag göra...Hur gör ni?

Ha det fint!
/ Jenny