måndag 27 januari 2020

Att lära sig att skriva en instruktion, år 1 - 4, svenska som andraspråk


Hej!
I min grupp med nyanlända elever har vi de senaste veckorna arbetat med den instruerande genren. Först har vi utgått från det utmärkta läromedlet "Språkkraft" som Tia Ojala har skrivit, och arbetat med bokens kapitel för år 1 - 3. Där har eleverna skrivit gemensamma/egna instruktioner och de har även fått ge/säga instruktionen högt till oss andra som har fått rita bilden. Boken Språkkraft bygger på Cirkelmodellen och bygger i det här kapitlet också upp kunskap om geometriska figurer, vilket gör det lättjobbat. Grunden gör det lättare att skriva själva instruktionen. Den tar även upp grammatik och att verben ska skrivas i imperativ. Så bra!

Nu har vi arbetat en hel del med att repetera det muntliga. Utifrån bilder har eleverna gett mig förslag och vi har skrivit gemensam text. Sedan har de fått ge och ta instruktioner av varandra. Flera gånger kan tilläggas. Härligt när de som bara varit i Sverige några få månader kan ge enkla instruktioner.


Därefter har de skrivit ner sina instruktioner i sina skrivböcker och så ritat den. Jag tycker att det är viktigt med repetition och så tänker jag att eleverna på varje lektion ska få skriva, tala, läsa och därmed arbeta varierat. 




Boken Språkkraft bygger på Cirkelmodellen och genom att utgå från den kan elever på olika nivåer hänga med i undervisningen. Det är verkligen en bra grund att utgå ifrån, tycker jag.

Ha det fint!
/ Jenny