torsdag 21 april 2016

Den återberättande genren, fas 4


I åk 1 tog jag upp den röda tråden med den återberättande genren genom att alla fick klistra in förra veckans gemensamma återberättande text i sina skrivböcker. Jag hade lagt till lite kom-ihåg-ord på varje rad. Vi läste och talade om vad de röda orden innebar och repeterade i grupp vilka tidsord som man kan använda.

Sen startade vi dagens lektion som handlade om att vi nu skulle skriva individuella återberättande texter. (Fas 4 i cirkelmodellen.)Vi gjorde först en mindmap på whiteboarden för att friska upp minnet om denna vecka, och eleverna fick berätta vad de har gjort, både i skolan och på fritiden. Sedan fick de börja skriva. Alla skulle ha med rubrik, minst tre händelser och en slutkommentar. Det blev ett lite varierat resultat, som det blir när man inte styr lika mycket. Olika elever är på lite olika nivåer när det gäller skrivande och det märks ju också.


De skulle också stryka under sina tidsord.


Här är en som verkligen har anammat det här med tidsord.

Nu känns det som att vi har arbetat igenom det här med att återberätta med den här gruppen. Vi har ägnat ett par lektioner per vecka till detta under tre veckors tid. Se mina tidigare inlägg om du vill läsa mer om det. 

Sammanfattningsvis har jag följt cirkelmodellen med att studera texter, leta efter tidsord, ha gemensamma diskussioner, skriva gemensamma texter och nu slutligen individuella texter. Att använda cirkelmodellen ger en tydlig struktur som är lätt att följa och det gör arbetet mer genomarbetat, tycker jag, och det är heller aldrig för tidigt att använda de rätta begreppen i skolan, som till exempel rubrik, händelse, och alla tidsord. Man måste få stöta på orden tidigt och höra dem många gånger för att de ska befästas så småningom!

Ha det fint!
/ Jenny

fredag 15 april 2016

Den återberättande genren med åk 1


Här ser ni två fina planscher som jag lånat från oppetklassrum.se. De små, fina ugglorna fick genast beröm av eleverna och jag tyckte att innehållet var fint presenterat. Vi började med den här genren förra veckan när vi lyssnat på "Jag rymmer" (se mitt förra inlägg) och nu fortsatte vi med att öva på tidsorden genom att använda dem när vi skrev i vår loggbok om veckan, och när vi skrev en gemensam text om veckan som gått. Då skrev eleverna två och två den gemensamma texten på ipad.


Men först gjorde vi övningen mina och dina ord, från öppetklassrum. Eleverna fick ett papper där de skulle skriva ner 5 tidsord och sedan skulle de gå runt i klassen och låta sina kamrater skriva ner några tidsord till, på sitt papper. Det blev ett enkelt övningstillfälle och om de inte ihåg orden så kunde de titta på Tidsordsplanchen som var uppsatt på två ställen i klassrummet, dessutom fick de gå runt lite för ovanlighetens skull ; )





I det här arbetet har vi arbetat med de tre första faserna i Cirkelmodellen. Bildkälla: Pedagogmalmö 

Fas 1 och 2:  Vi har pratat om och studerat återgivande texter. Vi tog också upp vad det är för skillnad mot t ex en saga. Vi läste och strök under alla tidsord i ett par texter som jag hade skrivit. Slutligen gjorde vi skrivövningen med att enbart skriva ner orden i en ordlista. Det är lite kul att ha diskussioner med sju-åttaåringar och det vet precis vad som är skillnad på en saga och en återberättade text nu. Roligt att höra deras förklaringar!

Fas 3: Vi har skrivit några gemensamma texter. Bland annat när vi återberättade en bok, och nu när vi pratade om vad vi har gjort i veckan. Dessutom använder vi nu tidsorden i vår loggbok, där vi varje dag skriver kort vad vi gjort, och på fredagar reflekterar vi över om vi nått veckans mål. Att hitta tillfällen när man kan få in saker då och då är bra tycker jag, t ex det här med loggboken. Man behöver få in begrepp ofta för att befästa dem.

Fas 4: Nu blir det egna återgivande texter som vi kommer att arbeta med nästa vecka. 

Ha det fint! 
/ Jenny





fredag 8 april 2016

Den återgivande genren - jag rymmer!


Idag introducerade jag denna genren i åk 1. Jag pratade om att ibland vill man berätta vad som har hänt, och i rätt tidsföljd och då passar den återgivande genren bra. Allra först kom vi fram till att vi redan skrivit olika typer av texter, till exempel sagor som vi vid det här laget är riktigt duktiga på! En pojke räckte upp handen och sa, ja, men då är det som när vi har skrivit i vår loggbok då? och detta stämmer ju, vi brukar berätta vad vi har gjort och göra en reflektion på fredagar om veckan = den återgivande genren..fast nu kommer vi till det här med tidsord och själva formen. Jag hade skrivit en text om när vi hade friluftsdag som vi analyserade först. Och skrivit tidsorden med en annan färg.


I går såg vi Jag rymmer, programmet från UR. (Se mitt föregående inlägg) Nu började vi återberätta sagan, här ser ni också att vi hade olika färger på de typiska tidsorden för texten. Vi samtalade tillsammans, eleverna sa och jag skrev. När jag frågade om fåret hade varit en flicka eller pojke så var svaret i klassen  ca 50/50 så jag passade på att introducera ordet hen för eleverna.

Jag hade också förberett skyltar med orden rubrik, orientering, händelse 1, 2, 3 och slutkommentar som jag häftade upp på tavlan bredvid raderna. Det blir ganska tydligt. ( Dock inte på den här bilden...)






Här ser ni ett elevverk! ; ) Hen hann även göra några illustrationer till, passande nog med fyra rutor, för att få med de olika tidshändelserna. Jag tror att det också bottnar i att den här eleven har, under stor del av höstterminen arbetat med fyrarutan när vi skrivit sagor. Den tydliga strukturen hjälper eleverna att tänka både kronologiskt och logiskt. 

Vi kommer att fortsätta med den återgivande genren, med att bland annat analysera texter och leta efter tidsorden. I bland är det lätt att tänka att det blir för avancerat att prata om begreppen slutkommentar och händelse i år 1, men det är bara bra. Alla elever greppar inte alla betydelser direkt, men de får ett rikare inflöde av ord och när man tar orden i sitt sammanhang förstår flertalet. Nästa gång känner några till elever igen sig och kan applicera ordet i ett ytterligare rikt sammanhang. 

Jag skulle vilja slå ett slag för äldre läromedel, framförallt i SO och NO, som har mycket mer beskrivande texter och längre texter. Ett modernt läromedel idag har så magra texter att de kan bli svåra att förstå, framför allt för våra flerspråkiga elever. När jag arbetar med Istiden i åk 3 har jag använt läromedel från 80-talet för att både text och bild beskriver och ger eleverna en mycket mer målande och beskrivande bild av den tiden. Allt beror ju på om eleverna kan gå igenom texterna på ett vettigt sätt tillsammans med en pedagog, men jag hävdar att en fylligare text, tillsammans med instruktion och genomgång av en lärare ger eleven mer kunskap om ämnet. Jag undrar varför en modern SO/NO bok idag har så fattiga texter. Hur tänker författarna? Jag fortsätter att gå ner i källaren för att ta fram våra "dyrgripar" från förr...

Ha en fin helg!
/ Jenny




torsdag 7 april 2016

Jag rymmer! - programmet Lässugen från UR


Hittat ett till suveränt avsnitt av programmet Lässugen från UR. Den här gången var det Eva Röse som läste upp "Jag rymmer!" av Eva Lindström. En bok som handlar om vad det betyder att känna sig trygg och omtyckt men även det motsatta, att ingen bryr sig.. huvudpersonen var ett får som rymmer och blir kompis med en mård. Röse läste sagan urbra med stor variation, från att ibland skratta till att snabbt bli gravallvarlig.. dessutom pratar de lite, hon och flickan hon läser högt för, om vad olika saker betyder och varför de gör som de gör i sagan...


I min s v a grupp i åk 1 och 2 pratade började vi med att först förklara några centrala begrepp ur boken. Jag använder eleverna som får komma med förslag, vi förklarar tillsammans och så ritar jag gärna...En bild av en mård hade jag tagit ut från nätet innan lektionen.. När vi gjort detta så ser vi programmet. Efteråt använde jag Läsfixarfrågor, på raderna, och mellan och lite bortom när vi pratade om boken. Ungefär dessa frågor ställde jag:

  • Varför rymde fåret?
  • Vem mötte fåret i parken?
  • Vad trodde mården att fåret var först?
  • Vad gör en rymling?
  • Vad grillade mården?
  • Varför fick han inte vinka till sina gamla kompisar?
  • Varför valde han att vara kvar hos mården?
  • Hur skulle du ha gjort?
  • Har du rymt någon gång?
Det är inte klokt vilka intressanta diskussioner det blir! Ibland kan jag bli paff när eleverna är så bra på att beskriva hur t ex fåret kände sig när han rymde. Att han var jätteledsen och att han trivdes mycket bättre hos mården för där kände han sig mer hemma. 



Efter att vi svarat på frågorna hade jag gjort ett arbetsblad som vi hjälptes vi åt med att svara på. Här är vi dock inte riiktigt klara med bilden än. 

Så, sammanfattningsvis. 
  • Denna lektion har vi arbetat med läsförståelse genom Lässugen - programmet som jag verkligen kan rekommendera till alla som arbetar på lågstadiet. Framförallt till klass 1 och 2.
  • Förförståelse genom att förklara centrala begrepp och ord och fraser.
  • Sedan se programmet och så ställa olika typer av frågor till gruppen som leder till samtal, diskussioner och en del egna funderingar hos eleverna!
  • Det blev också en liten skrivövning tillsammans. För att få med både lyssna, tala och ett skrivmoment. Nästa lektion kommer vi att arbeta med den återgivande genren utifrån denna bok. Mer om det nästa gång!

Ha det fint!
/ Jenny